Makelaardij Schokker Makelaardij Schokker Makelaardij Schokker Makelaardij Schokker
Makelaardij Schokker Makelaardij Schokker Makelaardij Schokker Makelaardij Schokker
Inloggen mijn dossier

Nieuws

Vrijdag 14 februari

Kijk op de woningmarkt 12-02-2020

ZIJN ER NIEUWBOUW PLANNEN OP KOMST WAARDOOR DE DRUK OP DE WONINGMARKT AF GAAT NEMEN?

De woningmarkt in de stad Groningen is vorig jaar min of meer ontploft door het ontbreken van voldoende nieuw te bouwen woningen en een extreem lage rentestand. Ook in ons deel van de stad Groningen ondervinden mensen problemen met steeds hoger oplopende prijzen en een te kort aan woningen. Is de oplossing echter nabij?

Op de korte termijn zal er naar alle waarschijnlijkheid geen verandering in de huidige situatie ontstaan omdat er ook in onze regio geen grootschalige nieuwbouwprojecten voor 2022 zijn te verwachten. Het gebrek aan woningen zal hierdoor blijven bestaan waardoor prijzen kunnen blijven stijgen. Vanaf 2022 is er enige hoop dat de situatie enigszins gaat verbeteren omdat er wellicht vanaf dat moment (eindelijk) een begin kan worden gemaakt met de verkoop en ontwikkeling van De Held 3. In dit gebied tussen het verlengde van de huidige woonwijk De Held en de Friesestraatweg dienen uiteindelijk ca. 1.600 woningen te worden gerealiseerd, wat op dat moment enige druk van de woningmarkt kan halen.

In de loop van 2023 kan de situatie van het aanbod op de woningmarkt verder verbeteren als er een aanvang wordt gemaakt met de ontwikkeling van het eerste deel op het voormalige Suiker Unie terrein tussen de stad Groningen en Hoogkerk. De eerste ontwikkeling van ca. 2.500 woningen zal waarschijnlijk, inclusief een treinstation, aan de noordzijde van de bestaande spoorlijn worden gerealiseerd. Na deze ontwikkeling zullen er vervolgens nog eens ca. 2.500 woningen worden gerealiseerd aan de andere zijde ten zuiden van de bestaande spoorlijn.

Er lijkt derhalve vanaf 2022 en 2023 enig perspectief te gaan ontstaan voor woningzoekende in ons gebied. Tot deze tijd zal het aanbod van woningen echter ook in onze regio waarschijnlijk onvoldoende zijn voor de aanwezige vraag.

Woensdag 5 februari

‘Huiseigenaren bevingsgebied lopen flinke bonus mis’

Bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde? Ga naar bezwaarwozwaarde.nl

 

"Dat zegt de Groninger makelaar John Schokker. Hij roept alle huiseigenaren in het aardbevingsgebied de WOZ-waarde van hun woning te controleren. ,,Wie dat niet doet, loopt kans dat hij zichzelf flink in de vingers snijdt. Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk die WOZ-waarde is. Zo missen ze mogelijk een flinke bonus.’’

Onlangs zijn bij inwoners van Delfzijl, Appingedam en Loppersum de beschikkingen in de bus gevallen van de WOZ-waarde van hun woning voor 2020. De peildatum van deze waarde is 1 januari 2019. Wie vindt dat de waarde van zijn huis te laag is vastgesteld, heeft zes weken de tijd daar bezwaar tegen te maken.

Veel Nederlandse woningbezitters zien liever een lage WOZ-waarde, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen. Maar in het aardbevingsgebied liggen de zaken anders, zegt Schokker. Hij wijst erop dat de WOZ-waarde uitgangspunt is voor de bepaling van de compensatie voor de waardevermindering van een woning in het Groninger bevingsgebied. De WOZ-waarde wordt namelijk vermenigvuldigd met een in opdracht van minister Wiebes (EZK) berekend percentage. Zo wordt de compensatie van de woningeigenaar bepaald.

Hij geeft een voorbeeld. ,,Stel een woningeigenaar in Loppersum krijgt van de gemeente een aanslag voor zijn huis met een WOZ-waarde van 160.000 euro. De compensatie is in dat postcodegebied 12,8 procent. Het nog op te richten Instituut Mijnbouwschade Groningen, dat straks deze compensaties regelt, biedt hem een schadevergoeding aan van 20.480 euro.’’

,,Als de eigenaar bezwaar heeft gemaakt tegen zijn WOZ-waarde en dat deze wordt verhoogd tot 200.000 euro, dan krijgt hij een compensatie voor de waardevermindering van zijn huis van 25.600 euro. Dat scheelt ruim 6000 euro’’, rekent Schokker voor. Huisbezitters in Loppersum hebben recht op de hoogste compensatie. Elders is die lager. In Appingedam is het 7,6 procent, in de voormalige gemeente Eemsmond 6,8 procent.

Ook een deel van de stad Groningen komt in aanmerking, iets dat velen volgens Schokker niet weten. Het gaat onder meer om de wijken Reitdiep, Beijum, Lewenborg, Gravenburg en De Hunze.

Hij wijst erop dat veel aardbevingsgemeenten de woningwaarde hebben verlaagd. Dit in verband met de aardbevingsschade en ‘rompslompschade’. ,,Vaak is die schade weer hersteld, zonder dat de WOZ-waarde van panden is aangepast. Bovendien kan de woningwaarde hoger worden na een verbouwing, of bijvoorbeeld het inbouwen van een nieuwe keuken.’’

Door een hogere WOZ-waarde moeten huiseigenaren meer belasting betalen. ,,Maar die paar tientjes die je meer moet afdragen aan de onroerendezaakbelasting vallen in het niet bij de hogere compensatie die je krijgt als de waarde van je woning groter is’’, verzekert Schokker.

Hij vindt het vreemd dat gemeenten en het Noordelijk Belastingkantoor vrijwel niets doen om woningeigenaren op het belang van de juiste WOZ-waarde te wijzen. ,,Ze horen de bewoners te informeren. Dat is hun taak en hun plicht. Het is teleurstellend dat ze dat niet doen. Ik vermoed dat ze bang zijn voor extra werk doordat mensen bezwaarschriften indienen. Daar zitten ze niet op te wachten.’’

Volgens de Lopster wethouder van financiën Rudie Slager wordt er door die gemeente wel aandacht besteed aan de waarde van de woning, in een folder die bij de beschikking zit. ,,Maar het kan geen kwaad daar misschien nog eens bij stil te staan op de gemeentepagina op internet.’’

bron: Dagblad van het Noorden 05-02-2020


Bekijk overige nieuwsberichten

Beoordelingen op Funda
Zoekt u een woning?
Neem een kijkje in ons aanbod!
Zoeken in 9 woningen
Woning van de maand
Bel mij terug
Sponsoring
FC Groningen Donar Velocitas NIC
Nieuwsitems
Kijk op de woningmarkt 12-02-2020 Vrijdag 14 februari Kijk op de woningmarkt 12-02-2020

Maandelijks informeert John Schokker de lezers van de Westerkrant over de ontwikkelingen en wetenswaardigheden op de woningmarkt

Lees meer »
X Wat is uw huis waard? Doe een gratis online waardebepaling